Follow by Email

Monday, January 21, 2013

Mesir...kami datang!!

Alhamdulillah...syukur sangat sbb Allah pilih saya antara org2 yg dapat tarbiyahNya. Kat sini, bnyk sgt benda yg telah mmbuka mata saya...

First, bumi Mesir sendiri yg dipenuhi dgn sejarah2 Islam. Sejarah nabi-nabi(Nabi Musa, Nabi Yusof dll) dan para imam 4 mazhab..Allahurabbi.xtau cane nk luahkn dgn kata2..brpeluang mnziarahi makam Imam Syafie!
Mse kat qol'ah Imam Syafie, ust Raihan(ust yg tgh blaja fiqh wa usul pringkat pHd in Al-Azhar,Mesir) crita kat kitorg,imam Syafie tido 2jam je,,1/3 mlm untuk mnghafal, 1/3malam lg utk tido & 1/3 mlm lg utk beribadah...sentap!Terus reflek diri saya..sob..sob..

Second, tokoh-tokoh yg telah mulakan balik dakwah Rasulullah saw yg kian dilupakan..iaitu Al-Imam Al-Syahid Hassan Al-Banna(IHAB). Semasa kami menziarahi Ismailiyyah,di mana IHAB mula mmperkenalkan balik islam, sy cuba bayangkan sy berada di tempat beliau, time tu sorang2 je sampaikan Islam kat Mesir,area Terusan Suez..xsgke jgk smpai trusan suez n pijak kaki btul2..dulu2 bljr sejarah fom 3 je..huhu..hm,,kte sambung lg ye...Time kat Ismailiyyah tu,xde org pn nk dgr apa yg beliau cuba sampaikan..tp Allahuakbar! Kerana aqidah beliau yg sgt jitu,beliau terus bergerakkkk dan bergerakkk. Akhirnya beliau dibunuh & beliau meninggal sbg seorang syahid. Nak cakapnya, xde pn yg senang kat dunia ni utk kita mndapat kemanisan cinta Allah..emm..pastu mse sharing ngan ustazah Maznah Daud,ustzah pn crite pngalamannya;hampir serupa dgn IHAB. Time ustazah kt Mesir,mse tu gi ziarah adik 1st year..tp diorg xlayan ustzah,diorg biar je ustzh duk sorg2 kat ruang tamu..tp kan...ustazah truskan jgk..mmg btul2 nk dapatkan redha Allah..

Lastly yg paling sy  trsentuh ialah akhawat-akhawat kat bumi barokah Mesir ni..masyaAllah! diorg sgt baik...rasa mcm dh lama kenal,snggup penat smpai xtido smata2 nk layan ktorg, sblum subuh dh masak utk ktorg..teman beli-belah smpai lewat malam...Allah bg perasaan Tadhiyyah yg sgt tggi kt diorg..jazakunnallah...moga Allah nilai stiap niat murni antunna...

#Perkara yg tak akan berkurang kalo kita kongsi dgn org lain ialah KEBAHAGIAAN#

Tuesday, January 8, 2013

Orang selalu cakap, belajar bukan untuk exam,tapi exam untuk belajar. Hari ni exam usul fiqh, mungkin Allah nak suruh ana lebih faham tentang asal usul fekah yang kita amalkan pada hari ni....Allahumusta'an...

Wednesday, January 2, 2013

Hati Tertaut..

ku rindu saat itu..
kami sama-sama berkongsi cerita..
saling ketawa..
saling menangis...
bila berjauhan..
hati ini seakan-akan terikat..
dapat kurasakan ada sesuatu yang belum ku ketahui..
ya!benar...rupa-rupanya ada berita gumbira dari sana..
subhanallah!hanya Allah yang mengikat hati ini..
kuterasa seolah-olah hati kami saling berbicara..
walaupun jarak kami beribu batu jauhnya..
Malaysia-Jordan.....
kami terpisah jauh...
dua benua yang berbeza...

Sahabat...ku doakan dikau bahagia di sana...walau apa jua yang terjadi,ingatlah bahawa kita sentiasa ada Allah...dan aku di sini sentiasa bersedia untuk kau muntahkan segala rasa di hati...


Thursday, July 26, 2012

Harta Kita Milik Allah

~Muhasabah 5 Ramadhan~

Hari ni dlm prjalanan nk msuk JHEAT, kelibat seorang pak cik tua yg sedang memegang helmet..mukanya gelisah n sngt mnyedihkan...maka berselisihlah pak cik trsebut dgn seorg hamba Allah ni...

"Anak kerja sini ke?"tnya pak cik tu. Hamba Allah tu pun mnjwab, "Kenapa? Pakcik mcm ada mslh je."...."Aduh,rantai motor pak cik putus, anak pakcik kat sekolah belum ambik lagi,adui,mcm mne ni(muka sayu),"luah pak cik tu. Runtun hati hamba Allah mendengar luahan pakcik tersebut, melihat muka pakcik tu yang gelisah ketika matahari tegak atas kepala.
Maka jawab hamba Allah ni, "Kalau macam tu saya boleh tolong ambilkan anak pak cik kat sekolah,kat mana anak pkcik belajar?" " Tapi pakcik pun nak ambik motor pakcik,dah mntak orang lain tolong hantar motor pakcik kat bengkel,tapi....pakcik tak cukup duit RMxx,"luah pakcik tu dengan wajah yang sangat sedih. Dengan segera hamba Allah ni mmbuka beg duitnya sambil menghulurkan sejumlah wang seperti yang dinyatakan oleh pakcik trsebut.

"Macam mana pkcik nak ganti balik duit ni? Terima kasih nak,kalau tak jumpe anak tak tau pakcik nak mntak tolong siapa lagi,pakcik malu,mintak sedekah dengan anak,nnti apa orang kata,"

"Takpe pakcik,hari ni hari pakcik,mne la tau kot2 nnti saya pulak yg ada msalah,org lain plak yg tlong, hidup ni kan roda,pusing2 duit tu akan blik jgk kt kita. kalau pakcik nak sangat ganti duit tu,insyaAllah kita jumpa kat syurga,"sambil tersenyum hamba Allah ni berlalu mninggalkn pkcik tersebut dengan harapan motornya dapat dibaiki dan dapat ambik anak yg kepanasan di sekolah.

............................................................................... 

Benarlah kata2 seorang sahabat, duit yg kita pegang skrg ni bukn hak milik kte, cuma kita diamanahkan Allah untuk mengurusnya dgan baik. Ada hak orang lain dalam harta kita. Moga kita terus amanah dlam mnguruskan amanah yg dipertanggungjawabkan ke atas kita.

Monday, December 5, 2011

berjaya jugak akhirnya...

tepat jam 8.58 pagi di Jordan yang bertarikh 6 Disember 2011(11 Muharam),akhirnya aku berjaya mencipta blog ini!...lepas ni nk buat ke aku punyer roomate plak..msti dye excited kalu dpt tau aku dh brjaya buat blog ni...hehehe...apa2 pn,,tujuan utama blog ini dibuat adalah xlain dan xbukan utk berkongsi apa yg ada dlm kepala aku on that time..yg dlm kpala ni yg dimksudkan bukan otak,tulang ke.(sje nk xplain)..tp apa yg sdang difikirkan dan ilmu yg baru diperoleh...inilah yang dikatakan "fi zihni"!Selamat mengikuti fi zihni...